Megkezdődhet a hazai hústermékek kínai exportja, miután két hazai feldolgozó, a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. megkapta a tényleges szállításra vonatkozó engedélyt a Kínai Népköztársaság minőség-ellenőrzési és karanténozási hivatalától. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a kínai hatóságok az elvi felhatalmazást már tavaly ősszel megadták a két cégnek, a szállítások tényleges megkezdéséhez azonban szükséges volt a jogosultságok közzétételére is. A két vállalkozás együttesen öt üzeme exportálhat Kínába fagyasztott sertéshúst. Az engedély a sertés minden emberi fogyasztásra alkalmas részére vonatkozik, a gyomor és a belek kivételével.
A Pick esetében nyilván valódi lehetőséget jelent a kínaiaktól megkapott engedély, a piacépítést már megkezdte a szegedi társaság. A kapacitással sem lesz gond, az év végén ugyanis megkezdődhet a termelés a mintegy egymillió sertés feldolgozására alkalmas mohácsi vágóhídon. Ezzel szemben a Pápai Hús aligha élhet a megnyíló kínai piac adta lehetőséggel, a társaság ugyanis tavaly ősszel felszámolás alá került. Bár a termelés folyamatos, a húsüzem elsősorban a hazai megrendeléseit próbálja teljesíteni. Kemerle Judit, a társaság felszámolója lapunknak elmondta: a termelés folyamatos, az üzemben változatlanul dolgoznak a munkások, ahogyan az állattartó telepek is működnek. A felszámolóbiztos szerint a finanszírozási háttér adott ahhoz, hogy a termelés a jelenlegi szinten maradjon. – Van érdeklődés a pápai termékek iránt, a kereskedelmi partnerekkel jó a kapcsolat, szerencsére nem veszítették el bizalmukat a Pápai Hús Kft. iránt – hívta fel a figyelmet.
A tavaly november 23-án kezdődött felszámolási eljáráson belül január 4-én zárult le a hitelezői igények bejelentésének határideje, a bejelentett követelések ellenőrzése után pedig hamarosan kiderül az is, valójában mekkora összeggel tartoznak a Pápai Hús cégei a hitelezőknek. Ezután nagyon rövid időn belül meghirdetik majd értékesítésre a cégek vagyonát. Kemerle Judit szerint a cél az, hogy a teljes vertikumot egyben adják el. A felszámoló máig több érdeklődővel tárgyalt, a legtöbben azonban csak egyes részeket vásárolnának meg, az állattartó telepre és a tapolcai húsáruházra is lenne vevő. Kemerle Judit szerint erre azonban csak azután kerülhet sor, ha a cégcsoport egészére többszöri meghirdetés után sem találnak vevőt.
Tavaly októberben felmerült a lehetősége annak is, hogy a sertéshús mellett ultrahőkezelt tejet és savóport szállíthatnak a kínai piacra a magyar feldolgozók, az ehhez szükséges átvilágítás azonban a mai napig nem történt meg.