Mivel a lakosság többsége csupán az ünnepek alatt találkozik a hallal mint konyhai alapanyaggal, nem közismert, hogyan ismerhető fel, hogy a halhús frissen kerül-e a kosarakba.
A hal esetében különösen fontos, hogy meg tudjuk állapítani, friss-e a termék. Mivel a hal magas víz- és fehérjetartalommal bír, könnyen és gyorsan romlik. Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezetője szerint a friss, jó minőségű hal ránézésre vásárlásra hív: bőre fényes, nedves, sérülésmentes, áttetsző nyálka borítja, pikkelyei sértetlenek.
Szeme tiszta, kopoltyúja fajtájától függően világos pirostól a sötétvörösig, esetleg a bordóig változhat, de minden esetben a piros valamely árnyalatában pompázik. Illata fajtánként eltérő lehet, de mindig tiszta tenger- vagy tópartillatot kell árasztania. Tapintásra húsa rugalmas, jégágyon vagy jég között tárolják.
Az idő múlásával megjelennek a jól felismerhető jegyek, amelyek meghatározzák, hogy meddig tárolható még a termék. Az első és legenyhébb jel, amikor a hal szeme opálosodik, illetve a kopoltyúján szürke foltok jelennek meg – ekkor már nem friss a hal. Néhány nap elteltével a halhús érési folyamata miatt a hús puha lesz. Bár még ekkor is alkalmas a fogyasztásra, de ez már azt jelenti, hogy legfeljebb egy napunk van a felhasználásra. Ezt követően a halhús megromlik, szaga kellemetlenné válik.

Bőséges az idei választék karácsony előtt
Ha a vásárló filét szeretne venni, a fent felsorolt jellemzők nem nyújthatnak támpontot, mivel sem a hal szeme, sem a kopoltyúja nem látszik. Ekkor a szakember szerint arra érdemes odafigyelni, hogy a filé ne legyen kiszáradva, illata pedig semleges legyen.
Az édesvízi halak egyébként korábban romlanak, mert a tavak, illetve a folyók melegebbek, így a feldolgozás során a haltest lassabban éri el a tárolásához szükséges hűtési hőmérsékletet. Emiatt a halhús érési folyamatai gyorsabban mennek végbe. Az édesvízi halak ideális körülmények között tisztítva 5-8 napig tarthatók el.
Az idén egyébként bőséges a választék a karácsonyi halpiacon. Kedvezőek voltak ugyanis a haltermelés feltételei, a meleg nyárnak köszönhetően kiváló minőségű pontyok kerültek ki a hazai tógazdaságokból. A magyar haltermés az idén eléri a 22-24 ezer tonnát, hasonlóan a múlt évihez.
Ezúttal a termés 15 százaléka megy exportra.