Továbbra is nehezíti a közepes és a családi vállalkozások helyzetét a gyakorlott, szakképzett vendéglátós szakemberek hiánya a Balatonnál, ahogy az egész nyári szezonban jellemző volt a korábbi elvándorlási hullám miatti munkaerőhiány a belföldi turizmusban – mondta lapunknak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) somogyi elnöke.
Kertész Rezső jelezte, ezzel együtt 1400 vendéglátóhely, étterem, büfé, bisztró, cukrászda, illetve 1745 kiskereskedelmi egység, élelmiszerbolt, divatáru üzlet várta a dél-balatoni vásárlókat az idei üdülési főszezonban, ezek a tavalyihoz képest jobb eredménnyel zártak augusztus 20-án, a pontos forgalmi tendenciákat azonban csak később közlik. Az elnök kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy jelentős áremelések voltak a dél-balatoni vendéglőkben, büfékben, állítása szerint a korrigált áremelések összege nem volt több 5-8 százalékosnál. Ugyanakkor a jó nevű éttermek továbbra is kínálnak a kispénzű nyaralóknak olcsóbb, ezer forint körüli menüt – bár ezt a vendéglősök egy része kényszerűségből teszi.
Jelezte, az országos hatáskörű érdekképviselet azt szorgalmazza, hogy a balatoni önkormányzatok pályázzanak munkásszállások létesítésére, azért is, mert a vendéglátó egységekben alkalmazott szezonmunkások elhelyezése szállodákban vagy privát szálláshelyeken nagyon megnöveli a munkaadók költségeit. A turizmusból élő dél-balatoni vállalkozások szerint a szállodaiparban rebesgetett áfacsökkentés ösztönözni fogja a cégek boldogulását a jövőben. Az is lényeges változást idézhet elő, hogy az elemzők szerint egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő időszakban. Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint az utóbbi hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben két számjegyű megállapodások – is ezt tükrözik, a turizmusban ráadásul már 240 ezer forintos 2018-as bérminimumról zajlanak az egyeztetések.