Rétvári Bence az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Élj könnyebben! kampányának díjátadó ünnepségén azt mondta, az egészséges életmódra nevelést gyerekkorban kell elkezdeni, és a kormány az utóbbi években számos olyan intézkedést hozott, ami ehhez járult hozzá. Így például szigorították a nem dohányzók védelméről szóló törvényt, előírták az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának csökkentését, a csipszadót és az általános iskolákban a mindennapos testnevelés bevezetését.
Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója az intézet kampányáról elmondta, ez egy kezdeményezés elindítása, amellyel ahhoz szerettek volna hozzájárulni, hogy a gyermekek, a szülők és a pedagógusok is megértsék, a közétkeztetés megreformálása jó célokat szolgál, és ami egészséges, az lehet finom is. A tavaly novemberben indult Élj könnyebben! kampányban az általános iskolás osztályok segítségével keresték a legjobb ötven menzaételt és a legjobb közétkeztetőt. A szavazásban 298 osztály 7500 tanulója vett részt, 41 főzőkonyha mérettette meg magát. A levesek versenyében a hansági gulyásleves, a főételek közül a sajtos spagetti, desszertből pedig a mézes kocka kapta a diákoktól a legtöbb szavazatot.
Egy, a témában készült felmérés szerint a tanulók 15 százaléka nagyon jóként, 62 százaléka pedig jóként jellemezte az iskolai ebédet. A menzával elégedetlen, vagy kevésbé elégedett válaszadók leginkább a szűkös választékot és azt kifogásolták, hogy az ételek íztelenek – ismertette Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója. Akik kimaradnak a közétkeztetésből, leginkább speciálisan követendő diétás étrendjük miatt döntenek így, vagy a távolmaradást elsősorban azzal magyarázzák, hogy a gyermek nem szereti a menzán felszolgált ételeket. A vizsgálat szerint a szülők többsége, 88 százaléka soha nem élt panasszal a menza miatt. A felmérés azt is megállapította, hogy a gyerekek többsége otthon reggelizik, többnyire visz magával valamilyen uzsonnát, és nem vásárol büfében.