Tovább csökkennek a hazánkban működő borászatok adminisztratív terhei, miután a napokban összesen négy miniszteri rendelet módosítása is életbe lépett.
Az egyik legfontosabb változtatásra a szokatlan időjárás miatt volt szükség. Az idén ugyanis a korán érkezett nyár miatt előbb kezdtek érni a szőlők az országban, s így a szüret időpontja is előrébb került. Több korábbi előírás szerint ugyanakkor a szüretet csak a borpiaci év kezdetével, augusztus elsejével lehetne megkezdeni. Ha ennél korábban indul el a betakarítás, az érintett gazdálkodók számos adminisztratív akadállyal találhatják szembe magukat.
A probléma megoldása érdekében az Agrárminisztérium úgy rendelkezett, hogy ha a szüretet az időjárás miatt július 15-e és 31-e között meg kell kezdeni, a betakarítás kezdeti időpontjának akkor is augusztus elsejét kell tekinteni.
Szintén fontos szabályváltozás, hogy az idei évtől kezdve – az európai uniós jogszabályok értelmében – a bor alkoholtartalmának fél százalékos rendkívüli növelését az Európai Bizottság helyett a magyar agrárminiszter engedélyezheti. Erre a lépésre akkor kerülhet sor, ha a különösen kedvezőtlen időjárás miatt még éretlenül kell leszüretelni a szőlőt.
A szaktárca tájékoztatása szerint Magyarországon 1,5 térfogatszázaléknyit lehet növelni a bor alkoholtartalmát, még mielőtt kierjedt volna, rendkívül kedvezőtlen időjárás esetén további fél százalék engedélyezhető.
Változnak a borászati üzemengedélyek kiadására vonatkozó előírások is, tovább egyszerűsítve a kisüzemi bortermelői kört érintő szabályozást. Korábban több esetben problémát jelentett, hogy az engedély megszerzését követően az érintett borászok saját fogyasztásra szánt terméküket nem tarthatták az üzem területén. A módosítás most ezt a tiltást oldja fel. A saját fogyasztásra szánt áru tárolóedényét ugyanakkor egyértelműen jelölni kell, és a készlet fogyását az adómentes borra vonatkozó szabályok szerint nyilván kell tartani.
A borseprű megsemmisítésének szabályai is egyszerűsödnek, rugalmasabbá válnak. Ha 500 hektoliternél több bort állított elő valaki, akkor korábban a teljes seprűmennyiséget lepárlással kellett kivonnia. Az új szabályok értelmében csak az 1000 hektoliter feletti újborhoz köthető seprű esetében él a lepárlási kötelezettség, az ez alatti borhoz tartozó seprű más, a jogszabályban meghatározott módon is kivonható.
A kisüzemi bortermelők teljes mértékben mentesülnek a lepárlási kötelezettség alól. A borászati melléktermékek kivonására vonatkozó bejelentési kötelezettséget is pontosították, a határidőt viszont a korábbi háromról nyolc napra emelték.
A módosítás a szőlőtelepítési támogatások feltételeit is érinti. A változtatásnak köszönhetően a jóváhagyott egyéni tervtől nem jelentős mértékben eltérően telepített ültetvények sem esnek el a támogatástól. Emellett a fajtaváltás feltételeit is pontosította az Agrárminisztérium.