Példaértékűen nőtt az elmúlt években a pálinka megbecsültsége a hazai piacon – hangzott el tegnap az idei Pálinka Országkóstoló megnyitóján. Nagy István agrárminiszter Komáromban jelezte, a termék minőségéből a következő években sem szabad engedni, az eredetjelölések használata pedig tovább emelheti az ital rangját. A távirati iroda tudósítása szerint a tárcavezető kiemelte: a Nemzeti pálinkakiválósági program védjegyeit már több mint ötszáz tételen használhatják a termelők.
Az idei többnapos versenyen 25 bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját. A versenyre kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő termékekkel lehetett nevezni, ezeket az érzékszervi bírálat előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy komplex analitikai vizsgálattal is ellenőrzi. A bírák arany, ezüst vagy bronz minősítéseket adnak a legjobb tételeknek, és kategóriánként Champion díjakat is osztanak.
A Magyarország legjobb pálinkája címet csak egyetlen pálinka nyerheti el, amelyet a 2018-as évjáratból a legjobb minőségűnek ítél meg a zsűri. A győzteseket június 28-án az Országházban hirdetik ki. A Pálinka Nemzeti Tanács 2017-ben egy új díjat is alapított, a legjobb tízezer palack feletti tétel díjat. A Nemzeti pálinkakiválóság programot 2014-ben indította el az agrártárca. Az értékelés szempontrendszerét az egységes bírálati rendszer mellett a fogyasztói közízlés határozza meg.