Mintegy egymillió eurót ajánlhat fel az élelmiszerek eltérő minőségének vizsgálatára Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A Financial Times értesülései szerint az elnök az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén erősítheti meg a bizottság azon vállalását, miszerint az uniós intézmény az év végéig kidolgozza és harmonizálja az eltérő minőségű élelmiszerek felderítésének módszerét.
Az egymillió eurót az érintett országok élelmiszer-biztonságért felelős nemzeti hatóságai a termékek vizsgálatára fordíthatják majd. A napilap Vera Jourovát, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosát idézte, aki nyilatkozatában aláhúzta: a bizottság célja, hogy az egységes piacon mindenütt ugyanolyan minőségű árut értékesítsenek.
A cseh biztos elmondta, ha nem tapasztalnak javulást a termékek minőségét illetően, nyilvánosságra fogják hozni, mely gyártók érintettek a kérdésben, így lehetséges, hogy a fogyasztók is nyomást gyakorolnak majd azokra.
A multigyártók tisztességtelen gyakorlatára az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi országok. Máig több hazai és régiós vizsgálat is rámutatott, hogy ugyanazon márkatermékek gyengébb minőségben kerülnek a kelet-európai piacra, mint amilyennel a nyugati fogyasztók találkozhatnak.
Magyarország mellett a szlovákok, a csehek, a szlovénok, a horvátok, a románok, a bolgárok, a görögök szerint is elfogadhatatlan, hogy csaknem 100 millió európai állampolgár juthat silányabb élelmiszerhez, mert a nagy gyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai országokban forgalmazott élelmiszereknél.