Amilyen távoli, egzotikus vidékeken terem meg a kakaóbab, a csokoládé alapanyaga, olyan meglepő, hogy mennyi hazai vállalkozás akadt, amely a maga egyéni ízlése alapján készít világra szóló édességeket. Miután tavaly elvitte a gasztronómiai Oscart a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra fagylaltja, ezúttal a sós karamellás-mogyorós trüffellel nyert a magyar vállalkozás a Great Taste Awardson, így az utóbbi három évben immár tizenöt nemzetközi díjjal gazdagodtak bonbonjaikkal és csokoládéikkal.
Hasonlóképpen, immár második nemzetközi díjgyűjteményét hozta haza a közelmúltban egy angyalföldi manufaktúra. A chocoMe az Academy of Chocolate Awards után a Great Taste Awards-on nyert öt bronzérmet. A világversenyen, amelyre a pályázók különböző termékkategóriákban nevezhettek, négyszáz tagú zsűri döntött a legjobb termékekről.
A versenyen a döntnökök Michelin-csillagos éttermek séfjei, elismert gasztronómiai szakemberek, patinás áruházak (Harrods, Fortnum&Mason, Selfridges, Harvey Nichols és Whole Food Markets) beszerzési igazgatói és neves étel kritikusok voltak, akik vakteszt alapján döntöttek.
Az idei chocoMe-győzelmek a márka változatos ízkínálatáról is árulkodnak. A zsűritagokat a pikáns, borsos étcsokoládé-költemények legalább annyira megbabonázták, mint az ét- és tejcsokoládés drazsék. Ezzel az öt újabb éremmel 62-re növekedett a nemzetközi szakmai versenyeken szerzett díjnyertes chocoMe csokoládék száma.
Természetesen a hazai hivatásos cukrászok közül is többen kipróbálták magukat a csokoládégyártásban. A Harrer család csokoládé iránti rajongását nemcsak a soproni cukrászatában ismerteti meg, hanem a nemzetközi versenyeken, többek között az International Chocolate Awardson elért helyezéseikkel. Az idei kelet-európai döntőben a táblás csokoládék mezőnyét szinte letarolták, a bírák arany- és ezüstérmekkel jutalmazták többek között merlot-val bolondított étcsokoládéjukat, a tonkababos tejcsokoládét és az üdítően friss mentás fehér csokoládét.
A minőségi táblás édességek előállításáról híres a csipkemintás költeményeket készítő Fabric Csokoládé is, amely tavaly ért el a Harrer Csokoládéhoz hasonló sikereket az International Chocolate Awardson, egy 66 százalékos mexikói étcsokoládéval, valamint egy citrommal és fahéjjal ízesített, fehér csokoládéból készített táblával.
A Sweetic kézművesműhelyében Zala Judit csokoládémester egzotikus ízvilágú bonbonokat készít, s ezzel ér el nemzetközi sikereket. Az ötfűszeres bonbonjuk mellett a mangó, kókusz és passiógyümölcs ízesítésű pralinéi kapták meg az elismerést az idei Great Taste Awardson.
A legnevesebb belga csokoládé és természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, autista fiatalok közreműködésével, a budapesti Kockacsoki finomságai. Dénes Ákos alapító-ügyvezető és felesége, Dénesné Spitzer Éva célja a munkaerőpiacon egyik leghátrányosabb helyzetben lévő, autizmus spektrumzavarral élő emberek segítése.
Ennek érdekében egy három lépcsőből álló előfoglalkoztatási programot dolgoztak ki, társadalmi érzékenyítő foglalkozásokon mutatják be az autisták világát, illetve autizmussal élő gyermeket invitálnak élményterápiás foglalkozásaikra.
A kézműves csokoládé készítése üzleti értelemben sem rossz vállalkozás, hiszen a vásárló a kiváló alapanyagok mellett a készítő szakértelmének, fantáziájának hozzáadott értékét fizeti meg. Egy-egy tábla ilyen csoki általában tízszer annyiba kerül, mint a nagyipari körülmények között előállított tömegtermék. De vannak ennél is drágább falatok ezen a piacon: a chocoMe web-
shopjában ehető arany és ezüst díszítésű pralinékat is kínálnak nem borsos: a borsnál sokkal magasabb áron.