A sertéshús és a húskészítmények is drágulhatnak a következő hónapokban – hívta fel a figyelmet tegnapi sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Az áremelést az ágazat több szinten is jelentősen megnőtt önköltségével indokolta a szakember. Jelezte: a tőkehús tavaly januári áfacsökkentése mára beépült az árakba. Az intézkedést követően azonnal 17-18 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, év közben pedig csak lassú drágulást tapasztaltak a kiskereskedelemben.
A vásárlói árak követték ugyan az élő sertés felvásárlási árának növelését, a mértékük azonban jelentősen elmaradt az alapanyag 20 százalékos éves drágulásától. – Ebből is látszik, hogy a feldolgozóipar máig nem tudta érvényesíteni az átvételi árakban az önköltség növekedését, az alapanyagok mellett ráadásul a bérek is több mint tíz százalékkal emelkedtek az ágazatban – emelte ki a Hússzövetség vezetője. A feldolgozók költségeit növeli továbbá az élelmiszerkönyv szigorítása is, amely több készítmény esetében is magasabb hústartalmat ír elő.
– Az ágazat eredményessége attól függ, hogy a kereskedelemmel mikor és milyen mértékben sikerül elfogadtatni a magasabb értékesítési árakat
– mondta Éder Tamás. Azt, hogy a különböző készítmények esetében még a tőkehúsoknál tapasztalt néhány százalékos áremelést sem sikerült keresztülvinni a kereskedelmen, szerinte többek között az áfacsalók jelenlétével lehet magyarázni. Az ügyeskedők ugyanis az áfacsökkentést követően a tőkehús helyett a húskészítmények piacán próbálkoznak. Éppen ezért azt reméli a húsipari feldolgozókat összefogó szervezet elnöke, hogy folytatódik a néhány éve megkezdett áfacsökkentés, előbb-utóbb pedig a különböző feldolgozott termékek is bekerülnek az élelmiszerek esetében normálisnak tartott ötszázalékos körbe.
Az élelmiszeripar és azon belül a húsfeldolgozás egyébként az átlagot meghaladó mértékben növelte tavaly a teljesítményét. A baromfi-feldolgozással együtt 717 milliárd forintnyi értéket állított elő az iparág, ami 4,5 százalékos növekedésnek felel meg. A bővülést elsősorban az export hajtotta, a belföldi értékesítés csak lassan növekszik.
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az élelmiszerkönyvi változásokkal kapcsolatban elmondta: a január elsejétől életbe lépett szigorítások szerint csökkentett sótartalmú parasztsonka és lapocka kerülhet a boltokba, a különböző készítményekre vonatkozó változásokhoz pedig augusztus elsejétől kell igazítaniuk termékeiket a gyártóknak. Figyelmeztetett arra, hogy a módosított előírások betartását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szigorúan ellenőrzi majd.