Kizárólag állati eredetű alapanyagból készült tejszín és sajt kerülhet forgalomba az Európai Unió piacán, a növényi összetevőkből előállított áruk nem viselhetik ezt a megnevezést – mondta ki tegnap az unió luxemburgi székhelyű bírósága. A testület döntése nyomán a különböző alternatív, növényi alapú joghurtok, sajtok, tejek és vajak esetében valamilyen fantázianévről kell gondoskodniuk a gyártóknak, a fent említett elnevezéseket nem alkalmazhatják. Az uniós szabályozás rendelkezik arról, hogy mit lehet tejterméknek nevezni. A szigorú tiltás alól csak azoknak az áruknak a megnevezése képezhet kivételt, amelyek szerepelnek az uniós listán. Idetartozik például a disznósajt, a haltej és a kakaóvaj.
A bíróság tegnap egy vegetáriánus és vegán élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó német cég, a TofuTown ellen folyó perben hozott ítéletet. A testület kimondta, hogy a társaság a tofuvaj, a növényi sajt, a veggie-sajt, illetve a rizs habtejszín és egyéb, hasonló megjelölésekkel jogtalanul reklámozza és forgalmazza termékeit. A kivételeket felsoroló uniós jegyzékben ugyanis sem a szója, sem a tofu nem szerepel. A bíróság kimondta, hogy a cég ezzel megsérti a tej és tejtermékek megjelölésére vonatkozó uniós szabályozást. A termékeiken feltüntetett jelölések pedig alkalmasak arra, hogy megtévesszék a fogyasztót.
A hazai szabályozás is legalább ekkora szigorral bír. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint tejtermékek csakis állati tejből készülhetnek.