2021. október 22., péntek, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/gazdasag/digitalis-gazdasag-fejlodes-motorja-448150/

A digitális gazdaság a fejlődés motorja

Lepsényi István: A gyorsan bővülő technológiai tudást egyre kevesebb idő alatt kell átadni.
E héten elkezdődik az Irinyi-terv részeként az úgynevezett Ipar 4.0 program kidolgozása. Ez utóbbi egyebek mellett az ipari folyamatok digitalizálását jelenti. A tervezett fejlesztésekkel, óvatos becslések alapján, akár tízszázalékos hatékonyságnövekedés érhető el az ágazatban. A program jó lehetőséget biztosít a magyar kis- és középvállalkozásoknak is.

Az Irinyi-terv végrehajtásával Magyarország 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozhat majd – mondta lapunknak Lepsényi István. A gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár rámutatott: a kormány szeretné elérni, hogy az ipari termelés hozzájárulása a bruttó hazai termékhez 2020-ra a mostani 24 százalékról 30 százalékra emelkedjen. Szerinte a stratégia fő fejlesztési iránya tovább erősíti a nemzeti ipart, jelentősen épít az innovációra, segíti az új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességét. Mindez tovább bővíti a magyar gazdaságot, amelynek erősíti a válságálló képességét is.
A stratégia része az Ipar 4.0 program is. Ez egyebek mellett a folyamatok digitalizálását takarja. Lepsényi István fontos idei feladatnak nevezte, hogy ez Irinyi-terv valamennyi ágazatában megkezdjék kidolgozni. A munka a héten indul. A program létrehozását mindenekelőtt az teszi szükségessé, hogy azzal, óvatos becslések alapján is, tízszázalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Az államtitkár szerint biztosítani kell, hogy a hazai vállalatok maximálisan kihasználják a lehetőséget. Ezért most az az elsődleges feladat, hogy megfelelően felkészítsék a kis- és középvállalkozásokat.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy tavaly 7,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. Ez azt mutatja, hogy a hazai ipar képes fenntartható, kiegyensúlyozott növekedésre. A kitűzött cél elérésének érdekében azonban folyamatosan teljesíteni kell ezt a bővülési ütemet, vagyis a hétszázalékos növekedést. Ezért az Irinyi-terv megvalósításakor különös gondot fordít a gazdaságpolitika az iparstratégia tudásgazdasági sarokpontjainak meghatározására. Ennek alapja lehet az Ipar 4.0 program, ami az internetgazdaság és az újraiparosítás összeházasítását is jelenti.

A digitális gazdasági átalakulás egy új ciklus kezdete, hasonlóan a korábbi nagy ipari forradalmi időszakokhoz – hangsúlyozta Lepsényi István. Az Ipar 4.0 irányvonalainak kidolgozásában, a magyar gazdaság digitális átalakulásra való felkészítésében ipari és innovációs szakemberek, kutatóintézeti, egyetemi és vállalati vezetők vesznek részt.

Az államtitkár ismertette: a számítógépek teljesítménye kétévente megduplázódik, gyökeresen új technológiák (például a robottechnológia és a 3D-s nyomtatás) jelennek meg. Egyre több és gyorsan bővülő ipari technológiai tudást egyre kisebb idő alatt kell átadni. Ezért olyan bemutatható fejlesztések kerültek a program látókörébe, amelyek a jövő gyárait előlegezik meg, mégpedig informatikai hálózatokba integrálva a teljes gyártási ciklust. Mindennek fő haszonélvezői lehetnek a kis- és közepes vállalkozások.

A program kapcsán Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak elmondta: a terv nagy előnye, hogy meghatározza az irányokat, a célokat, és azokhoz pénzt rendel. A szervezet vezetője fontosnak nevezte, hogy az oktatás, a szakképzés is támaszt adjon annak sikeréhez. Kiemelte, a célok ismeretében az infrastruktúra-fejlesztésnek, a kutatás-fejlesztésnek, az innovációs programoknak és az adminisztráció csökkentésének is a terv megvalósítását kell szolgálnia.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.