Ismét megtartották a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t, amelyen idén Dánia nyerte a fődíjat. A szerda este a franciaországi Lyonban kihirdetett eredmények szerint a második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett, a magyarországi csapat pedig a 12. helyen végzett.
A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet küldöttei készíthették el fogásaikat, a magyarokat vezető Pohner Ádám séf kedden versenyzett – tudósított az MTI. A magyarországi döntőt korábban megnyerő Pohner Ádámot, aki a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje, Csillag Richárd commis (a főszakács munkáját segítő séf) támogatta, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat vezetője ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt. A magyarok felkészülését a korábban aranyérmes Orjan Johannessen is segítette, mellette pedig a versenyzőként bronz-, coachként pedig aranyérmet nyert Odd Ivar Solvold.
A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két, tavaly elhunyt legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket. A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatarte és egy különleges „derelye”. Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse „Hommage Robuchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.
A verseny legjobb commis-jének járó díjat a dán csapat segítője nyerte, a legjobb tányértéma különdíját Franciaország, a legjobb hústálnak járó elismerést Finnország, a versenyt népszerűsítő legjobb plakátért odaítélt különdíjat pedig Marokkó kapta. A zsűrizésben időközben változás is történt, a hústálakat magyar részről a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett már Széll Tamás séf bírálta el, aki korábban kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után tavalyelőtt a 4. helyen végzett a világdöntőben.
Az első Bocuse d’Or szakácsversenyt 1987-ben rendezték Paul Bocuse mesterszakács ötlete alapján. A mester tavaly hunyt el, így az idei megméretésen a résztvevők megemlékeztek a szakma nagyjáról. A következő, 2020-as döntőt Tallinnban rendezik meg.