Komoly károkat okozhat a húsiparnak és a benne dolgozó szakemberek, családok egzisztenciáját veszélyeztetheti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minap közzétett jelentése, amely szerint a vörös húsok fogyasztása növelheti a rák kialakulásának esélyét. A Vágóállat- és Hús Terméktanács (VHT) szerint a szervezet állításai egyelőre megalapozatlannak látszanak, ezért bekérették a teljes vizsgálati anyagot, hogy az abban foglalt állításokat és eredményeket mélységében megvizsgálhassák.
– Először szeretnénk pontosan megismerni a jelentésben foglalt állításokat, majd ennek fényében döntünk a szükséges lépésekről – mondta lapunknak Németh Antal, a terméktanács elnöke. A fals információk cáfolata mellett elképzelhető, hogy egy promóciós kampány indítására is szükség lesz, amelyben a vörös húsok pozitív élettani hatásait is ismertetik. Németh Antal szerint a vizsgálat korrektségét befolyásolja az is, hogy a WHO olyan laboratóriumi állatokon végzett kísérleteket, amelyek nem csak húst fogyasztanak.
Külön érdekes, hogy az elmúlt években több nemzetközi szervezet is a sertéshúsfogyasztás mellett állt ki. A vizsgálatok szerint ugyanis a mai sertéshús már nem nevezhető vörös húsnak, sokkal inkább egyfajta átmenetet képez a fehér és a vörös húsok közt. Németh Antal szerint az utóbbi 15-20 évben a genetika nagyon sokat változott, a hús szerkezetében, beltartalmi értékében sokkal közelebb áll az úgynevezett fehér húsokhoz.
A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) is határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO rákkockázati besorolását a húsokra és a húskészítményekre vonatkozóan. Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelnek és azt teszik felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért – közölték.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is azon a véleményen van, hogy a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, a túlzások és egyoldalú diéták kerülése segíti az egészség megőrzését, és ebbe a mértékletes húsfogyasztás is beletartozik. A Nébih szerint a tanulmányt körültekintően kell kezelni, a kockázat mellett ugyanis a húsfogyasztás jótékony hatásait is figyelembe kell venni.
A WHO által közölt jelentés szerint a végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek – például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok – fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is. Konkrét bizonyítékokat azonban egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.