Az ünnep közeledtével az alkoholos italok, különösképpen a borok iránti kereslet is megnő a hazai piacon. Ezekben a hetekben jóval több palack kerül a kosarakba, mint máskor. Amellett, hogy a legtöbb család asztalára kerül ilyenkor a jó minőségű nedűből, sokan ajándékba is vásárolnak szeretteiknek, ismerőseiknek, üzlettársaiknak néhány palack bort.
A Hegyköz-ségek Nemzeti Tanácsának korábbi piacfelmérése rámutatott arra, hogy a teljes belföldi forgalom mintegy 13 százalékát teszik ki az ajándékba vásárolt italok. A fogyasztók jellemzően születésnapok és különböző ünnepek, például a karácsony alkalmával vásárolnak ajándékba szánt borokat.
Az ünnepi alkalmakra a teljes forgalom 12 százalékát szánjuk. A kutatás szerint a vásárlók nagyon odafigyelnek arra, hogy milyen bort adnak ajándékba: átlagosan kétszer annyit hajlandóak költeni ilyenkor, mint ha saját fogyasztásra vásárolnának vagy szórakozóhelyen fogyasztanák el a bort.
Az ajándéknak szánt borok esetében az egy palackra jutó átlagos összeg eléri az 1500 forintot, míg az ünnepi alkalmakra 1300 forintot szánnak a vásárlók, a mindennapos borfogyasztásra azonban csak 800 forintot költenek. A három fő vásárlási szempont a bor íze, színe és az ára.
A fogyasztó ezután veszi figyelembe a borral kapcsolatos egyéb tulajdonságokat, mint például a borvidéket, szőlőfajtát, földrajzi eredetet. Ezt követi a szakértők ajánlása, a palack formája, a versenyeredmény és a reklám. A legtöbben hiper- és szupermarketekben szerzik be az ajándékba és saját fogyasztásra szánt borok jelentős részét is. A felmérés eredményei szerint az asztalokra kerülő borok közel a fele a nagyobb boltokból származik.
További fontos beszerzési forrást jelentenek a kisebb élelmiszerboltok, valamint a diszkontok. A borászatoktól közvetlenül beszerzett mennyiség 10 százalékot tesz ki, míg borszaküzletekben az összmennyiség 5 százalékát vásároljuk meg.
A karácsonyi időszakban előtérbe kerülnek a magasabb minőségű borok, számos család asztalára kerül ilyenkor valamilyen borkülönlegesség. Varga Máté, a Varga Pincészet kereskedelemért felelős tulajdonosa szerint a forralt bornál is fontos, hogy megfelelő minőséget válasszunk, ugyanis a kellemes ízhatást a bor fogja leginkább meghatározni. Ennek megfelelően a fél-édes vagy édes borokat részesítsük előnyben.