Nincs baj a magyar sertéshúsokkal, az afrikai sertéspestis hazai megjelenése ellenére továbbra is biztonsággal fogyaszthatók a húsok és húskészítmények – hívta fel a figyelmet tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kórokozót máig kizárólag vaddisznókban találták meg, a magas szintű állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szabályok miatt pedig kizárt, hogy az emberre egyébként veszélytelen vírussal fertőzött termék forgalomba kerüljön.
– A hazai állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió által megkövetelt magas szintű állategészségügyi felügyelet alatt állnak, ezért az élelmiszer-biztonság garantált – húzta alá közleményében a NAK.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a napokban két, Heves megyében elhullott vaddisznóban mutatta ki az afrikai sertéspestist. A betegség házi sertésekben még nem jelent meg, ennek az állapotnak a megőrzése pedig a NAK szerint fontos nemzetgazdasági érdek.
A védekezés egyik leghatékonyabb módja a korai felismerés, ezért a köztestület kiemelten kéri az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be. Ha pedig felmerül állományukban a betegség gyanúja, azonnal jelentsék azt a hatóságnak.
A vírus elleni védekezést segíti a NAK portálján elérhető tájékoztató is.