Éves szinten egy háztömbnyi szeméttől kímélnénk meg csak Budapestet, ha az egyszer használatos műanyag dobozok helyett otthonról hozott ételtartóba kérnénk az elvitelre vásárolt ebédet – hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A tengerek és az óceánok mára az ökológiai katasztrófa előszobájában vannak: egyes tudósok szerint 2050-re több szemét lesz bennük, mint hal.
A műanyag palackok mellett a legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolás jelenti, ezekkel leginkább az elviteles rendszerben találkozik a vásárló. A dobozok mellett problémát okoznak a kávézók elviteles, illetve a gyorséttermek üdítős papírpoharai, a shake-es, fagylaltospoharak.
A fogyasztóvédők a statisztikai adatokra alapozva felbecsülték, hogy ha a felnőtt budapesti lakosság harmada minden héten legalább egyszer eldobható műanyag dobozban kéri az ételt a kifőzdében, az havonta több mint egymillió darabot jelent. Heti két kávéval számolva pedig évente 27 millió pohár kerül elviteles forgalomba. Minimális odafigyeléssel ez csökkenthető, ha saját, kimosható dobozban visszük el az ételt, a kávét pedig a mostanában divatos tartós pohárban, termoszban, amit évekig használni lehet.
Nem igaz, hogy a vendéglátóhelynek nem szabad az otthonról hozott dobozba kiadnia az ételt, pedig e miatt a tévhit miatt sokan nem merik ezt kezdeményezni.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ennek kapcsán azt közölte: a közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekben nem tilos ételhordóban kiadni az ételt. Gondosan ügyelni kell arra, hogy az edényekkel sem a tálalóteret, sem az adagolt ételeket ne szennyezzék. Ezért választják inkább azt a megoldást, hogy nem kezelik a fogyasztók kétes tisztaságú edényeit, hanem azok helyett eldobható dobozokban tálalnak. Ezt a tevékenységet a vállalkozásoknak kell szabályozniuk – írta a hatóság.