A negyedik ipari forradalomnak köszönhetően akár tíz százalékkal is javulhat a termelés hatékonysága – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár egy nemzetközi konferencián.
Az államtitkár megjegyezte: most az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat észszerűen alkalmazza, s ezzel növelje az ágazat versenyképességét. – Az Ipar 4.0 az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, a gyártási módszerek alapvető megváltozását hozza el számunkra.
A forradalmi átalakulás a szemünk előtt történik, és az lesz a nyertese, aki puszta nézőből a folyamat alkotó résztvevőjévé válik – fogalmazott Zsigó Róbert. A tárca célja, hogy a lehető legmagasabb hozzáadott értéket állítsanak elő a hazai vállalkozások, a belpiaci szükségletet meghaladó élelmiszerek exportja pedig javítsa a nemzetgazdaság helyzetét.
Ezenkívül kiemelkedően fontos a vidék önfenntartó képességét, munkalehetőségeit megőrizni, és ezt az élelmiszer-feldolgozás arányának növelésével is javítani.
– Az új technológiai megoldások alkalmazásával az élelmiszeriparban is gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az ellátási lánc. Emellett növelhető az energiahatékonyság és garantálható az élelmiszerlánc biztonsága – jegyezte meg.
Hozzátette: szerencsére az Ipar 4.0 bevezetése a hazai élelmiszeriparban is megkezdődött, a kormány pedig kész segítő kezet nyújtani az ágazatnak ahhoz, hogy ez a folyamat minél gyorsabban menjen végbe.