Megfizethetőek, jó minőségűek és biztonságosak a magyar élelmiszerek. Hazánk a Corteva Agriscience, a DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága és a The Economist Intelligence Unit globális élelmiszer-biztonsági indexe (GFSI) alapján összeállított rangsor 30. helyét foglalja el, az említett területek esetében Szlovákiát, Romániát és Oroszországot is megelőzzük.
Magyarország a maximális 100 pontot érte el az élelmiszer-biztonságot garantáló programok létrehozása, a gazdálkodók számára könnyen elérhető finanszírozási lehetőségek, valamint a táplálkozásra vonatkozó magas követelmények terén. A mezőgazdasági termelés egyenetlensége miatt viszont a többi ország átlagpontszámához képest lényegesen alacsonyabb pontszámot kapott (65,1) hazánk.
Érdekes adat, hogy a magyar háztartások kiadásainak 18,2 százalékát teszik ki az élelmiszerköltségek, míg a vizsgált 113 ország átlaga 29,5 százalék volt. A GFSI értékelése alapján a természeti erőforrások meglétét illetően Magyarország az európai országokat tekintve az ötödik helyen áll, ezen belül az ivóvízkészleteket és a termőföldeket illetően a 13., illetve a 10. helyet foglalja el a tagállamok rangsorában.
Ennek ellenére kevésbé pozitív azonban a kép, ha az ország alkalmazkodóképességének értékelését nézzük, itt ugyanis Magyarország csak a 21. helyen áll a 26 európai ország között.