– Kerüljön ki a szóhasználatunkból a szezon szó, a Balaton ugyanis minden évszakban kínál olyan eseményeket, amiért érdemes – legalább a hétvégéken – ideutazni – mondta a Magyar Időknek Bezerics Dániel strandbisztró-tulajdonos, az Év strandétele, a füstölt halból készített Pulled ponty fantázianevű bagelszendvics készítője. Kérdésünkre, hogy nem okoz-e majd gondot a vendéglátósoknak, hogy az üdülési időszakra alkalmazott diákmunkások augusztus 20-a után már nem állnak a még nyitva tartó vendéglátóhelyek rendelkezésére, és így a vendéglősök, bisztrósok a családtagokat kénytelenek a pult mögé, vagy a konyhai tűzhely mellé állítani, Bezerics Dániel határozott nemmel válaszolt. – A vendéglátás a Balatonnál is többnyire családi vállalkozásokra épül, a családtagok egész évben együtt lélegeznek – jegyezte meg.
A szakember a helyi alapanyagokból készült strandételek kínálatának bővítését nagyon fontosnak tartja, hogy a büfések alternatívát nyújthassanak a hagyományos lángos és hekk mellett. Úgy látja, a termelői piacok elterjedésével párhuzamosan olyan közreműködőkre is szükség van, akik gondoskodnak a helyi és környékbeli kistermelők áruinak összehangolt, szervezett piacra kerüléséről.
– Nem lesz záróra augusztus 20-án két ok miatt sem: egyrészt mert kiváló strandidő ígérkezik a jövő hétre is, másrészt mert a Mol Nagyon Balaton-program számos szórakoztató rendezvényt ígér. És mint korábban, a szeptember idén is gasztronómiai rendezvényekben, étel- és italkínálatban, kézműves-vásárokban gazdag hónap lesz – szögezte le kérdésünkre Hoffmann Henrik szállodatulajdonos, a Balatoni Turizmus TDM Szövetség elnöke.
Főszezont hosszabbít a Balatoni Hajózási Zrt. is. A menetrendi hajók jövő hétfőtől szeptember 10-ig utóidényi menetrend szerint közlekednek, sétahajó viszont továbbra is 14 kikötőből indul.
A Kisosz dél-balatoni képviselői cáfolták, hogy drágult a Balaton. – Általában nem volt áremelés, vannak azonban olyan vendéglátó vállalkozók, akik, hogy kigazdálkodják az év eleji béremelésből fakadó költségtöbbletet, kénytelenek voltak magasabb árakat alkalmazni az idén. Ugyanakkor továbbra is csaknem minden étterem kínál 1000-1200 forintos ebédmenüt – állítja Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetségének somogyi elnöke, aki szerint csupán demagógia az áfacsökkentés utáni áremelések híre a médiában.
A 90 éves Csobáncot köszöntötték
Balatonalmádi kikötőjében ünnepelték szerda délelőtt a tó nosztalgiaflottájának egyik büszkeségét, a 90 éves Csobánc motorost. Az 1927-ben Budapesten vízre tett, a múlt század első felében luxushajónak számító és hatvan utas befogadására alkalmas vízi járművet 1945-ben a visszavonuló német csapatok a Dunán elsüllyesztették, de még abban az évben sikerült kiemelni a folyó medréből. Először a Mahart, majd a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonába került, a rendkívül mutatós küllemű személyhajó azóta is az utasok egyik kedvence.