Húszpontos akciótervvel venné elejét a kormány annak, hogy a multinacionális élelmiszergyártók más, esetenként rosszabb minőségű áruval lássák el a magyar piacot, mint amilyen termékeket a nyugati országokba szállítanak. Erről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a tegnapi Kormányinfón. A tárcavezető szerint az intézkedések arról szólnak, hogy az embereknek hogyan lehet jó minőségű élelmiszereket biztosítani, és megvédeni őket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségűeket adjanak el nekik. A lakosság figyelmét tájékoztató kampánnyal hívják fel a jelenségre. – A kormány hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít, hogy érdemben javuljon az élelmiszerek minősége – hívta fel a figyelmet.
A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által kidolgozott és előterjesztett dokumentum a külföldi áruk ellenőrzése mellett a magyar termékek népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet. Lázár János tegnap emlékeztetett arra, hogy folyamatosan javul a hazai áruk aránya a fogyasztásban. Míg 2010-ben egy magyar ember fogyasztásának 30 százalékát tette ki a honi élelmiszer, most ez az arány meghaladja az 50 százalékot, sőt talán a 60 százalékot is eléri. Az akciótervvel ezt szeretnék tovább emelni.
A multik tisztességtelen gyakorlatára több hazai és számos régiós országban elvégzett vizsgálat eredménye mutatott rá. Legutóbb a cseh hatóság ellenőrzéséről derültek ki részletek. A szakemberek öt országból – köztük Magyarországról – vett minták összetevőit elemezték. A felmérésben 21 élelmiszer és kozmetikai termék összetételét vizsgálták meg. Az adatok szerint 13 termék minősége Németországban és Ausztriában jobb volt, mint a három közép-európai országban, öt termék esetében a minőségi eltérés minimálisnak volt mondható, és csak három termék minősége volt mind az öt országban egyforma. Az egyik német gyártó halkonzervje Németországban 64, Csehországban pedig 50 százaléknyi húst tartalmazott. Egy másik német cég Ristorante nevű pizzája Németországban 12 százalék, Csehországban 6 százalék hússal készült.
Orbán Viktor eközben a tiszakécskei Balogh Tészta Zrt. új üzemének avatóünnepségén elmondta: a magyarok akkor érzik jól magukat a bőrükben, ha a kiválasztott élelmiszerről pontosan tudhatják, hogy az magyar földből származik és magyar ember munkájának eredménye. A miniszterelnök jelezte: minden olyan vállalkozás, amely a mezőgazdasághoz kapcsolódik és az abból származó tudást kereskedelmi tőkévé alakítja át, különösen fontos a magyar kormánynak.