Az áremelkedést ugyanakkor egyértelműen a gyümölcsök és a zöldségek drágulása hajtotta. Az egy évvel korábbi szinthez képest a gyümölcsök ára 26 százalékkal emelkedett, míg a zöldségek 7,2 százalékkal drágultak. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke lapunknak elmondta: a jelentősnek mondható áremelkedés mögött az alacsony 2014-es bázis áll. Ekkor ugyanis a rekordtermés és az európai piacon bevezetett oroszországi exporttilalom okán csak nagyon nyomott árakon tudták értékesíteni a gyümölcsöt a gazdálkodók. Tavaly végre sikerült visszarendeződniük az áraknak, ami elsősorban a kevesebb betakarított mennyiségnek és a csökkenő import nyomásának köszönhető – hívta fel a figyelmet.
A gyümölcsök közül az almánál volt a legnagyobb kiesés, az árak ehhez igazodva itt emelkedtek a legnagyobb mértékben az elmúlt évben, a zöldségfélék közül pedig a karfiolt emelte ki az elnök. Jelezte: a nyári forróság és aszály miatt nem tudtak fejlődni a növények, így magyar karfiolból lényegesen alacsonyabb volt a kínálat.
A KSH adatai szerint az állati termékeknél novemberben is folytatódott a visszaesés: az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal csökkentek az árak. A legnagyobb mértékben a sertéshús ára mérséklődött. Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az utóbbi hónapokban 15-20 százalékkal lett olcsóbb a nyugat-európai piacon a vágósertés. A külpiaci hatások pedig a hazai árakon is érződnek. A vágósertés felvásárlási ára 2011. augusztus óta nem volt ilyen alacsony hazánkban, jelenleg 329 forintot kapnak a gazdálkodók az élő állat kilójáért. Ez csaknem 8,4 százalékkal marad el a 2015. októberi szinttől.
A tej felvásárlási ára az előző év első 11 hónapjában mintegy 21 százalékkal csökkent. A mélypontot augusztusban érte el a nyers tej ára, ekkor a termelők alig 76 forintot kaptak egy literért. Azóta megindult a lassú növekedés, novemberben az árak meghaladták a literenkénti 81 forintot.