Fővárosi vendéglátóhelyek és vidéki gazdák, termelők találkozhattak a múlt héten Budapesten, a YouTyúk.hu és a Felelős Gasztrohős által szervezett különleges „gasztrorandevún”. A rendezvénysorozat azoknak a vendéglátóhelyeknek próbál segítséget nyújtani, amelyek szeretnének helyi, szezonális és jó minőségű alapanyagokkal dolgozni, különböző okokból kifolyólag azonban nincs lehetőségük a beszállítók felkutatására. A program másik vetülete, hogy az étteremüzemeltetésből élők mellett a hazai kistermelőknek is segít felvevőpiacot találni.
– A Fenntartható Étterem minősítéssel összefüggésben csaknem négy éve dolgozunk együtt vendéglátóiparban dolgozókkal, és állandó, visszatérő problémaként jelentkezik a megfelelő mennyiségű és minőségű hazai alapanyagok beszerzése. Ma már ráadásul a vásárlói igény is komoly nyomást gyakorol az éttermekre, hiszen egyre több vendég keresi a közeli, fenntartható forrásból származó élelmiszereket – mondta el lapunk megkeresésére Varga Judit, a Felelős Gasztrohős egyik ötletgazdája.
A Felelős Gasztrohős célja a fenntarthatóan működő hazai vendéglátóhelyek összefogása és támogatása, illetve, hogy minél több emberhez juthasson el jó minőségű alapanyagokból készült helyi, szezonális étel. Ezzel fonódik össze a YouTyúk.hu működési modellje. A „ válassz gazdát, foglalj tyúkot, és mi elvisszük neked a boldog toját” szlogenre hallgató kezdeményezés lényege, hogy bárki „vehet” egy háziállatot, amit azonban nem kell hazavinnie, de a tyúk által tojt tojásokat megkapja a gazdától. A youTyúk.hu célja, hogy a tyúkfoglalással gondoskodunk a gazdáról, és családjáról, míg ő gondoskodik arról, hogy a vevő mindig tökéletesen igazi tojást fogyaszthasson.
A kezdeményezés a nagyobb mennyiséget vásárlók számára is igyekszik elérhetővé tenni a kistermelői alapanyagok biztos ellátását, és segít megteremteni a vidék fenntarthatóságát a kiszámítható felvevőpiac koordinálásával, és az ezeket összekötő ökoszisztéma garantálásával.
– Az eseményen minden gazdának sikerült új partnereket szereznie, akikkel a következő hetekben már tárgyalásba is kezdhetnek a pontos mennyiségről – foglamazott lapunknak Balogh Ákos, a YouTyúk.hu tulajdonosa.
A Gasztro randdevún elsősorban a Fenntartható Étterem minősítést korábban már elnyert vendéglátóhelyek képviselői vettek részt (Miksa Café Ökobisztró, HellóAnyu!, Kőleves Vendéglő, Filo Bar, Szimpla Háztáji), a Michelin csillaggal rendelkező Tanti séfjének kíséretében.