A konferencián pszichológus, táplálkozástudományi és viselkedéstani szakértők bevonásával külön szekció foglalkozott az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek kérdésével, a hozzájuk kapcsolódó vélekedésekkel, valamint azzal, vajon valóban alkalmasak-e az édes íz iránti vágy kielégítésére jelentős kalóriabevitel nélkül. France Bellisle táplálkozási szakértő több mint harmincévi kutatómunka után – felnőttek és gyermekek körében végzett kontrollcsoportos klinikai vizsgálatok elvégzését követően – az adatok ismeretében kijelentette, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nemhogy nem fokozzák, hanem csökkentik az édes termékek iránti vágyat.
A konferencián ismertették a legnevesebb nemzetközi, elhízással foglalkozó szaklapban publikált kutatás eredményeit is, amelyekből jól látszik, hogy a cukrot helyettesítve alacsony kalóriatartalmú édesítők fogyasztásával gyerekeknél és felnőtteknél is alacsonyabb energiabevitelt, ezáltal a testtömeg csökkenését lehet elérni. A szakértői vélemény szerint az édesítőszerek ezen hatása a vízéhez hasonlítható.
Terítékre került a brit nemzeti táplálkozási felmérés is, amely egyértelmű összefüggést mutatott ki az egészséges táplálkozás és az édesítőszer-fogyasztás között, vagyis azok, akik alacsony kalóriájú édesítőszert fogyasztanak, sokkal inkább odafigyelnek a helyes táplálkozásra, a megfelelő mértékű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, a teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, valamint a kevesebb zsírt és cukrot tartalmazó élelmiszerek választására.
A hazai Szinapszis közvélemény-kutató cég által korábban végzett felmérés arra hívta fel a figyelmet, hogy tízből nyolc orvos bizonyos értelemben a terápiás gyakorlat részének tekinti az édesítőszerek ajánlását, alkalmazását. A kutatásban részt vevő orvosok fele rendszeresen, hetente több alkalommal, és viszonylag sok betegének javasolja fogyasztásukat. Természetesen a diabetológusok esetében az ajánlási gyakoriság lényegesen magasabb volt, de a háziorvosok és a belgyógyászok terápiás gyakorlata sem maradt el jelentősen az átlagtól.
A megkérdezett doktorok döntő többsége vélte úgy, hogy az édesítőszerek jelentősen javítják a cukorbetegek és fogyókúrázók életminőségét, mértékletes fogyasztásuk nem káros a szervezetre, illetve hatékonyan segíthet a megfelelő testsúly megőrzésében. Az orvosok több mint 60 százaléka van azon a véleményen, hogy a cukorpótlók alkalmazása egyben az egészségtudatosság jele.