Az ősszel regisztrált 78 ezres méhállomány körülbelül 20 ezerrel csökkent az elmúlt hónapokban Békés megyében, voltak olyan gazdák, akik a méheik 70 százalékát elveszítették – derült ki a Békés Megyei Méhész Egyesület elnökének szavaiból. Haász Ferenc kifejtette: a megye 650 tagú egyesületének tagjai mostanra nagyjából stabilizálták az állományt, de a fiatal egyedek idén már nem tudnak bekapcsolódni a termelésbe. Egy termelő család általában 25–30 kilogramm mézet állít elő, de most csak 12–15-öt produkáltak a betegség miatt. – A repce túl korán virágzott, majd jött egy hűvösebb, szeles időjárás, így a méhek kevés virágport tudtak gyűjteni. Repcemézet alig találni a nagybani piacon – közölte Haász Ferenc.
Rámutatott: Békés megyében van Magyarországon a legkevesebb akácerdő, ezért a termelők az északi országrészbe, a Mátrába, a Zemplénbe és a Bükkbe viszik a méheket, ott azonban a kora tavaszi fagyok csaknem 90 százalékban tették tönkre a virágokat. – A Nyírségben 30–40 százalékos volt a fagykár. A Duna–Tisza közén és a Nyírség déli részein azért családonként 23–25 kilogramm mézet tudtak pergetni a méhészek, ami megegyezik egy gyenge-közepes év termésével – sorolta a szakember, aki hozzátette: a felvásárlási árak hordós akácméz esetén a nagybani piacon kilónként 1200 forint körül alakulnak, ez valamivel jobb ár a tavalyinál.
Mint fogalmazott: Békés megyében a 65 ezer hektáron termő napraforgó egyes területeken – Okány, Sarkad, Békés, Vésztő környékén – jól mézel; a megye déli részein azonban a nagy szárazság miatt inkább csak közepesnek mondható. – A nagybani piacon jelenleg a tavalyival nagyjából azonos felvásárlási árat, kilónként 650 forintot kínálnak a napraforgó- és a vegyes méz kilójáért – hívta fel a figyelmet Haász Ferenc, aki szerint a méhészek a magyar fogyasztói igényeket – a fajtamézek közül a repcét kivéve – ki tudják elégíteni. Rámutatott: átlagosan a Magyarországon megtermelt méz 65–70 százalékát szokták exportálni, főként Német-, Olasz- és Franciaországba. Az átlagos mézfogyasztás hazánkban évente 70–80 dekagramm fejenként.
Haász Ferenc szerint azok a méhészek, akiket nem érintett túl nagymértékben a méhpusztulás, és őszre stabilizálni tudják a termelő méhállományt, gyenge pozitív szezont tudnak zárni. Ahol nagyfokú volt a pusztulás, ott nullszaldó körül zárhatnak a termelők.