2021. október 21., csütörtök, Orsolya napja

Címke: Wass Albert

17 cikk 1/2 oldal

Wass Albert-szobrot avattak Aszódon

Wass Albert az amerikai számkivetettségben is rendíthetetlenül igazi patrióta volt, és a távolból is küzdött a ceausescui elnyomó hatalom ellen.

Őrültekháza

Időről időre felröppen a hír, hogy Wass Albert sírját meggyalázzák a románok. Akár a jereváni rádió esetében: a hír igaz, de nem meggyalázzák, és feltehetően nem is románok.

A kő marad?

Egyre több jel utal arra, hogy Románia mélyen megbánta a jóvátételt: az 1945 után elkobzott birtokok, lakó- és gazdasági ingatlanok, kastélyok visszaszolgáltatását.

Nyáry téveszméi Nyirőről

A régi és a kortárs irodalmat értékelő eszmefuttatásában a kreatívigazgató ismételten kifejti azt a nézetét is, miszerint nincsenek tehetséges írók a jobboldalon.

Tiltott kastélyok – Marosvécsi Kemények

Az ősi erdélyi főnemesi család, a Kemény-família marosvécsi várkastélya számos kínzó kérdést vet fel, és olyan feszültségekkel terhelt, amelyek átjárják a térséget: a Felső-Maros mentét is.

Irodalmi példák tanárszemmel

Nem kívánok állást foglalni a Prőhle–Szakács-vitában, csupán egy-két tényt és egy vége felé járó tanári pálya néhány tapasztalatát szeretném megosztani az olvasókkal.

Jobb, ha az értékekre figyelünk

A sok kiadatlan Nyirő-anyagról, Erdélyi József irodalmi rehabilitálásáról és a Wass Alberttel való levelezéséről is beszélgettünk Medvigy Endre irodalomtörténésszel.

Wassról emlékeztek meg Stuttgartban

Wass Albert életműve nemcsak emlékezések, szívhez szóló versek és írások sora, hanem egyben a magyar emigráció küldetésének legtisztább megfogalmazása
17 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.