2023. február 3., péntek, Balázs napja

Címke: Veritas Történetkutató Intézet

14 cikk 1/2 oldal

Kötetben méltatják túlélők a 25 éves Gulág-emlékmű jelentőségét

A fővárosi Honvéd téri Gulág-emlékmű 25 éves történetét, a szobor állításának jelentőségét méltatják és emlékeznek a Gulág és Gupvi táborokról az Emberkereszt címmel megjelent kötet szerzői, akik közül többen szerdán mutatták be a kiadványt Budapesten.

Latorcai János: egy nemzetnek ideálok kellenek

Európa a 15. században is megosztott volt, vezetői akkor is csak a saját érdekeiket nézték és nem törődtek a kontinenst fenyegető török veszéllyel – mondta az Országgyűlés alelnöke.

A magyar-szerb vegyes bizottság vizsgálja az 1944-es délvidéki mészárlásokat

A 1944-ben a délvidéki magyarok ellen elkövetett mészárlásokat vizsgáló magyar-szerb vegyes bizottság kutatásainak valódi eredményét az azok nyomán megvalósuló rehabilitációs eljárások jelenthetik, amelyek jelenleg sokszor megmagyarázhatatlanul lassan haladnak – jelentette ki Dévavári Zoltán az újvidéki egyetem docense az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Mindkét világháború után háttérbe kerültek a magasztos elvek

A magasztos elveket az első és a második világháborút lezáró békerendszerben is felülírták a politikai érdekek – hangsúlyozta Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a Veritas Történetkutató Intézet pénteki budapesti konferenciáján.

A párizsi béke máig ható kártétele

Senki sem emlékezett meg a párizsi békeszerződés hetvenedik évfordulójáról, holott legalább olyan súlyos kihatással volt hazánkra, mint a trianoni diktátum
14 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.