2024. július 20., szombat, Illés napja

Címke: üzemanyagárak

17 cikk 1/2 oldal

Az olajár fékezte az inflációt

Az üzemanyagok árának változása magyarázza, hogy az októberi öt és fél éves csúcsról két éve nem látott mértékben, 0,7 százalékponttal lelassult a fogyasztói árak növekedési üteme novemberben.

Megugrott októberben az infláció

Az üzemanyagárak, a szezonális élelmiszerárak és a dohánytermékek jövedékiadó-emelése mellett megjelent a tartós fogyasztási cikkek drágulása is a legfrissebb inflációs adatban. Ez utóbbi a forint gyengülésének következménye – vélik egybehangzóan elemzők, akik a vártnál magasabb adat ellenére sem számítanak változásra a monetáris politikában.

Az infláció emelkedése elsősorban az üzemanyagárak drágulásának köszönhető

A fogyasztói árak átlagosan a tavalyi év azonos hónapjához képest 3,4 százalékkal emelkedtek. Az infláció mögött elsősorban az üzemanyagárak nagymértékű 15-18 százalékos drágulása áll, amit az olaj világpiaci árának növekedése okozott – mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank elemzési főosztályvezetője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

Továbbra is az üzemanyagárak emelik az inflációt

A júliusi infláció mértéke enyhén felülmúlta a várakozásokat, de ez lényegében egyetlen tételre, az üzemanyagok áremelkedésére vezethető vissza, így az alapvető inflációs folyamatokat tükröző maginfláció hónapok óta változatlan, még a forint gyengülése sem hatott rá – így kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentését az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Csökkent az üzemanyagok ára

A Mol bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.
17 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.