2019. június 16., vasárnap, Jusztin napja

Címke: trianon

159 cikk 1/16 oldal

Ideje őszintén beszélni a történelmünkről

A nap ragyogása című dupla kötettel ér véget Bán Mór Hunyadi-regényciklusa, ám az író egy Mátyásról szóló és egy első világháború után játszódó családregény-sorozatot is tervez írni.

A bátrak városa

1919 telén az írott szó már semmit sem ért. Hiába „garantálta” az antant a fegyverszüneti vonalak sérthetetlenségét, a román és csehszlovák csapatok fütyültek rá.

Egy szívszorító formaság

Trianon fölötti kesergéseimkor rendre előkerül gróf Apponyi Albert neve. Ifjúkoromban szomorú, emelkedett éjszakákon baráti körben gyakran idéztünk a gróf híres szózatából.

Történelmi vetélkedő iskolásoknak

A trianoni diktátum 100. évfordulójához közeledve a Keresztény Élet Szerkesztősége, a Lakitelek Népfőiskola és a Lakiteleki Eötvös Iskola közösen hirdet történelmi vetélkedőt.

Nélkülünk döntöttek rólunk

Száz éve nyílt meg az első világháborút lezáró békekonferencia, melynek fókuszában magyar szempontból a trianoni békediktátum áll.

Tánc gyásszal

Száz éve fogadták el az Erdély Romániával való egyesülésének szándékát pontokba foglaló nyilatkozatot. A románoknak a „gloire” pillanatát, a magyarok számára a gyászt jelenti az évforduló.

Velünk élő történetek

Június 22-én és 23-án mutatta be az Esztrád Színház a Hősök terén a ­Trianon című rockoperát, december 1-jén pedig az M5 csatorna is műsorára tűzi.
159 cikk 1/16 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.