2023. december 5., kedd, Vilma napja

Címke: tőkés lászló

106 cikk 1/11 oldal

A román nép 1989-re eljutott lelki, idegi erőtartalékai végére

A román nép 1989-re eljutott lelki, idegi erőtartalékai végére. A Nicolae Ceausescu vezette, 25 éve tartó sztálini típusú, kommunista diktatúra nemcsak a románokat, hanem az ország legnagyobb kisebbségét, az erdélyi magyarságot is a végsőkig kizsigerelte. A gyűlölt diktátor bukását sokan óhajtották Románia szerte, ám a forradalom kitörése Tőkés László magyar református lelkész hősies helytállásának köszönhető. Milyen okok vezettek a Ceausescu-rendszer bukásához? Hogyan befolyásolta a romániai eseményeket a magyarországi belpolitikai helyzet? Az ECHO TV Tegnapi történelem című adásában ezeknek a kérdéseknek járt utána: Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, művelődéstörténész, egyetemi docens és Pászkán Zsolt Románia-szakértő.

Támogatás az erdélyi autonómiatörekvéseknek

Székelyföld-szerte imádkoztak a székely autonómiáért, több településen pedig őrtüzeket gyújtottak, jelezve: az erdélyi magyarok közösen harcolnak Székelyföld önállóságáért.
106 cikk 1/11 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.