2019. szeptember 21., szombat, Máté, Mirella napja

Címke: szűrővizsgálat

11 cikk 1/2 oldal

Így áll jelenleg az AIDS-helyzet Magyarországon

A HIV-fertőzöttek száma csak akkor kezdene stagnálni vagy csökkenni Magyarországon, ha több szűrővizsgálatot végeznének, hogy kiderüljön, ki vírushordozó – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken Budapesten, az AIDS világnapja alkalmából tartott szakmai konferencia utáni sajtótájékoztatón.

Mozgalom az ingyenes genetikai szűrésekért

A szaktárca a konkrét ügyben egyelőre nem nyilatkozik, a Down-szűrésekkel kapcsolatban viszont közölték: nem tervezik ingyenessé tenni az összes ilyen vizsgálatot.

Tisztifőorvos: nem kell kötelező szűrővizsgálatot elrendelni a menedékkérők körében

Magyarországon nem kell elrendelni kötelező szűrővizsgálatot a menedékkérők körében, mert jelenleg nem olyan a helyzet, amely indokolná a migráció miatti veszélyhelyzet kihirdetését, vagy e tekintetben bármilyen olyan egészségügyi kötelesség bevezetését, amelyet a most elfogadott jogszabály lehetővé tesz. Erről az országos tisztifőorvos beszélt az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

Szűrővizsgálatra kötelezhetők a migránsok

A Ház döntése értelmében ha a menekültstátusért folyamodó az államhatárról szóló törvény szerinti tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot.

Arcképprofilok készülhetnek a migránsokról

Az Országgyűlés ma felhatalmazhatja az országos tisztifőorvost, hogy válsághelyzetekben kötelező szűrővizsgálatot rendeljen el a menedékkérőknek. A képviselők ezt követően tárgyalni kezdhetik a belügyminiszter arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozásáról szóló javaslatát.
11 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.