2022. július 4., hétfő, Ulrik napja

Címke: Szovjetek

11 cikk 1/2 oldal

A visztulai csoda száz éve

A magyar–lengyel együttműködésnek köszönhetően hárult el az európai bolsevizmus fenyegetése, és az ottani kommunista hatalomátvétel veszélye.

Mítosz Kádár és Dubcek barátsága

Ötven éve ezen a napon, moszkvai akarattal szovjet, lengyel, keletnémet, bolgár és magyar katonák kezdték meg Csehszlovákia megszállását.

Ötven éve

Kádár morgott egy keveset, de aztán összecsapta a bokáját, és a 11 ezer fős magyar hadosztály is átlépte a határt, bevonult a Felvidékre.

A szovjet csapatkivonás kulisszatitkai

Mohács óta csak kivételesen adatott meg a nemzetnek az idegen hatalomtól való függetlenség, az ország szabadsága. 27 évvel ezelőtt, 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

75 éve kezdődött a sztálingrádi csata

A harcokban részt vett a II. Magyar Hadsereg is, amelynek a feladata a német balszárny biztosítása volt – mondta Ravasz István hadtörténész.

Édesapám, bocskai van rajtam!

A rendszer által megbélyegzett család gyermekeként a tizenhat éves Richter Endrét nem kellett nógatni, hogy bekapcsolódjon a forradalmi eseményekbe.
11 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.