2024. április 21., vasárnap, Konrád napja

Címke: szórvány

13 cikk 1/2 oldal

Karaván szórványvidéken

Tízmillió forinttal támogatja a külhoni magyar irodalmi és művészeti karavánok megszervezését az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága.

Ötödször tartanak Duna-napot az erdélyi Torockón

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. ötödször szervezte meg az erdélyi Torockón a Duna-napot, amelynek keretében egész napos kulturális programot biztosított a település lakóinak és az odalátogatóknak.

Lerombolt szószék

Veszélyes évbe lépett Románia: Erdély 1918-as „uniójának”, azaz bekebelezésének centenáriumára emlékeznek idén. A nemzeti indulatokkal terhelt év azonban még veszélyesebb lesz az erdélyi magyar kisebbségnek.

Helyzetkép a szórványról

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) a magyar szórvány napja, valamint a november 13-án tartott magyar nyelv napja alkalmából szervezett konferenciát.

Kassa, a skizofrén város

Száz év alatt csaknem eltűnt Kassa magyarsága. A megmaradtak tudathasadásáról, asszimiláció elleni harcáról szól az NMHH Neumann János-pályázatára készített videoriportunk.

A Petőfi-program ösztöndíjasaival ünnepelnek a szórványterületeken

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának a Petőfi Sándor-programban részt vevő ötven ösztöndíjasa is hozzájárul ahhoz, hogy a szórványterületeken élő magyar közösségek méltó módon ünnepelhessék meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját – közölte az államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Nemzetpolitikai Kutatóintézet: a szórványmagyarság mélyebb ismerete szükséges

A magyarországi nemzetpolitika célirányos fejlesztéséhez és a külhoni támogatások sikeres megvalósításához elengedhetetlen a világban szétszórtan élő magyar közösségek mélyebb, átfogóbb megismerése – olvasható a Nemzetpolitikai Kutatóintézet hétfőn az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Még nem szól a lélekharang

A szórvány időben és térben is nagyon közel van, az autópályán csak két órába, vagy még annyiba sem telik, amíg odaérkezünk.
13 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.