2024. június 19., szerda, Gyárfás napja

Címke: szerzetes

14 cikk 1/2 oldal

Csoma és az őshaza

Kőrösi Csoma Sándor kereken kétszáz évvel ezelőtt, 1818-ban – a göttingai egyetemről Nagyenyedre visszatérve – beszélt először a professzorainak tervezett nagy keleti utazásáról.

Vége van a hitetlenség világának

Meghurcolták, egy időre a papi hivatástól is eltiltották, tevékenységéről többoldalas beszámoló van a titkosszolgálatok adattárában, de Kovács Bánk ferences atya senkire nem haragszik.

A magyarok visszakapták a Kádár által elvett reményt

A liberális vélekedés szerint az egyénnek addig van a szabadsága, amíg nem árt másoknak, ám Pawel Cebula szerint ebből a gondolatmenetből hiányzik az, hogy ki dönti el, mivel ártunk másoknak.

A szelíd vasi ember

Sill Aba neve akár egy romantikus regényhősé. Annak a kornak a hazafisággal erősen átitatott világát mutatja, amelyben felvételét kérte a ferencesekhez.

Saját cella

Amikor a nagyböjt vége felé háromnegyed hat körül pirkadni kezd az ég, és egyre jobban láthatóvá válik a pasaréti ferences templom sziluettje, a kolostor lakói készülődni kezdenek.

Majom szemüveggel

A thaiok szinte minden megemlékezése a buddhizmushoz kötődik. Egyik legszebb szertartásuk a víz ünnepe áprilisban.
14 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.