2024. április 13., szombat, Ida napja

Címke: szeptember

25 cikk 1/3 oldal

Tovább gyorsulhat a béremelkedés

Szeptemberben is folytatódott a bruttó átlagkeresetek két számjegyű felzárkózása. A fizetésemelésekre a bérminimum idei jelentős emelése és a tovább szűkülő munkaerőpiac volt hatással.

KSH: szeptemberben 10,4 százalékkal nőttek a keresetek

Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 324 100 forint, a nettó átlagkereset 215 500 forint volt, egyaránt 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

KSH: 2,2 százalékkal nőtt szeptemberben a kiigazított ipari termelés

Szeptemberben a munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 2,2 százalékkal emelkedett, a nyers adat szerint 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: szeptemberben is 26 százalékkal nőtt az építőipar termelése

Szeptemberben az építőipari termelés 25,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az előző havi 25,7 százalékos felülvizsgált adattal szinte megegyezően. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 22,2, az egyéb építményeké 30,5 százalékkal. Az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz mérten – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ősszel is lehet buktatókba botlani az utazási piacon

Noha véget ért a nyár, csak kismértékben hagyott alább az utazási kedv: sokan szeptemberre időzítették a pihenésüket, amiatt is, mert a főszezonon túl olcsóbban juthatnak hozzá a turisztikai csomagokhoz.

Folytatódik a nyárias időjárás

A következő napokban is marad a napsütéses, nyáriasan meleg idő. Helyenként akár 31 fokig is emelkedhet a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Észak- és Dél-Korea újabb csúcstalálkozót tart még szeptemberben

Észak- és Dél-Korea megállapodott aról, hogy szeptember 18-20. között újabb csúcstalálkozót tartanak Phenjanban, és megvitatják a Koreai-félsziget atommentesítésének megvalósításához szükséges „gyakorlati lépéseket” – közölte csütörtökön phenjani tárgyalásait összegezve egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő. Ugyanő beszámolt arról, hogy rajta keresztül Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető üzenetet küldött egymásnak.

Fesztivál a budafoki Bornegyedben

Szeptember első hétvégéjén rendezik meg a főváros bornegyedé­ben, Budafok-Tétényben Dél-Buda legnagyobb fesztiválját, ahol harmincöt helyi és vendégborászat kínálja kóstolásra pezsgőit és borait.
25 cikk 1/3 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.