2022. július 2., szombat, Ottó napja

Címke: Szent-Györgyi Albert

7 cikk 1/1 oldal

Hátraszaltó kilencvenkét évesen a tengerbe

Szent-Györgyi Albert édesapja 800 hektárnyi nógrádi területen gazdálkodó, ügyes, talpraesett ember volt. Nagybátyja, Lenhossék Mihály a budapesti egyetem anatómia tanszékét vezette.

Szent-Györgyi Albert 30 éve halt meg

A C-vitamin felfedezője, az első és máig az egyetlen magyar tudós, aki a világ legnagyobb tudományos elismerését, a Nobel-díjat Magyarországon végzett munkájáért kapta meg.

A biokémikus optimizmusa

Szegeden, vagyis abban a városban rendezi idei vándorgyűlését augusztus 28–31. között a Magyar Biokémiai Egyesület, ahol a biokémiai kutatásaiért 1937-ben Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert dolgozott. Az egyesület egyik elődszervezete, az 1962-ben alapított Magyar Biokémiai Társaság volt. E testület 1973-ban fogadta tiszteletbeli taggá Szent-Györgyi Albertet – a társaság első elnöke az a debreceni Tankó Béla professzor volt, akire a vándorgyűlés előtt néhány nappal megjelent kötetben emlékeztek.

„Hitt és hitet sugalmazott”

Ma már mind a történészszakma, mind a közvélemény jelentős része egyetért abban, hogy Klebelsberg nagyszerű tudományszervező és oktatáspolitikus volt.
7 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.