2024. május 22., szerda, Júlia, Rita napja

Címke: szabadságharc

28 cikk 1/3 oldal

Trezorba zárt forradalom

A sztálinista meggyőződésű lesittelt bankrabló a szovjet katonáknak és az 1956-os forradalom végnapjaiban felocsúdó államvédelmisnek segít feltörni egy trezort, amelyben egy forradalmár bújt meg.

Derékra csavart szabadság

1956-os ereklyét ajándékozott a Magyar Nemzeti Múzeumnak három ’56-os szabadságharcos, akik a Nyugatra kimenekített Széna téri lyukas zászlót őrizték.

Aradi mártírhajnal

A történelmi emléknapok legtöbbikét saját arcához igazítja a napi politika, néha még kurzusonként is változik a hivatalos vélemény – az aradi mártírhajnal emlékezete ritka kivétel.

Lánccal temetve

Az ébredező pannon tenger csendes temetőiben barangolva, olvasva a fejfák neveit, idézeteit, példás ’48-as történetek bontakoznak ki.

Intő jelképek

Görög Istvánnal arról beszélgettünk a forradalom kitörésének 170. évfordulója kapcsán, hogy tanítható-e a hazaszeretet, és van-e erre igény egyáltalán.

Gerillataktika

A Terror Háza kutatási igazgatója zavarba ejtőnek találja, hogy még büntetlenül élnek néhányan, akik felelősek a forradalom leveréséért.

Őrületbe kergették a szovjeteket

1956. november 4-én a szovjet csapatok Budapesten már leverték a szabadságharcot, a mecseki láthatatlanok – köztük egy 18 éves fiatalember, Tésenyi Ferenc akkor fogtak fegyvert.
28 cikk 1/3 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.