2019. április 25., csütörtök, Márk napja

Címke: revízió

9 cikk 1/1 oldal

Ősi román földként tekintettek a románok a Tiszától keletre terjedő területre

Száz éve, 1918 december 1-én tartották meg a gyulafehérvári román nagygyűlést és fogadták el azt a határozatot, mely kimondta Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését. Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Erdély megszállását és máig tartó következményeit elemezte Raffay Ernő történész és Pászkán Zsolt, Románia szakértő.

Zöld vonal

80 éve, az első bécsi döntéssel mintegy 12 109 négyzetkilométernyi terület és 869 ezer fő (több mint 86 százalékuk magyar) került ismét Magyarországhoz.

Széthulló királyság

A Horthy-korszak külpolitikája című monográfiasorozat ötödik kötete a második bécsi döntés előzményeit és nemzetközi kontextusát mutatja be.

Jelentem: Kolozsvár átvéve

Felbecsülhetetlen értékű dokumentummal, Kolozsvár hivatalos átadásának-átvételének 1940. szeptemberi jegyzőkönyvével gazdagodott a várpalotai Trianon Múzeum.

Trianonjaink

Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese hosszú évek óta kutatja Magyarország két világháború közötti történetét, s kiemelten foglalkozik a Trianon-témakörrel.

Szabadka, Újvidék hazatér

A bevonuló honvédeket a magyarlakta településeken örömmel fogadták, a svábok hűvös távolságtartással, a szerbek pedig ellenségesen.

Világrekord, credo és Tökmag király

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtárlat című programsorozata idén az ötödik évadát kezdte meg, mostani témája a huszadik századi propaganda.
9 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.