2019. május 23., csütörtök, Dezső napja

Címke: régészet

117 cikk 1/12 oldal

A Hernád-völgy lakóinak nyomában

Néha – talán a média hatására is – az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a régészet célja világszenzáció-számba menő leletek feltárása.

Az áldozat nyomra vezet

A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárából nyolcvan év után előkerült macsói Béla herceg csontjain talált sérülések brutális mészárlásra és csonkításra utalnak.

Több mint kétezer éves aranyérmével díszített bronzövet találtak

Kr.e. 3. századi aranyérmével díszített bronzövet találtak szlovén régészek a délkelet-szlovéniai Bela Krajina régióban, Podzemelj település Pezdricevi mező lelőhelyén, ahol korábban több sírhelyet is feltártak – közölte a helyi sajtó.

Több mint háromezer éves sírt tártak fel szarkofágokkal Luxorban

A középső dinasztia korából (Kr.e. 2137-1781) származó sírt és két igen jó állapotban fennmaradt szarkofágot tártak fel francia és egyiptomi régészek a dél-egyiptomi Luxorban, ahol szombaton be is mutatták a páratlan leleteket.

Páratlan sírhelyet találtak a salvadori maja „Pompejiben”

Korábban nem ismert temetkezési helyre bukkantak régészek a „maja Pompejiként” ismert salvadori Joya de Cerénben – közölte helyi idő szerint csütörtökön a salvadori kulturális minisztérium. A várost több mint 1400 évvel ezelőtt temette be egy vulkánkitörés.
117 cikk 1/12 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.