2024. július 20., szombat, Illés napja

Címke: rákkutatás

16 cikk 1/2 oldal

Az elhízás növeli a bélrák kockázatát az 50 éven aluli nőknél

A túlsúlyos vagy elhízott nőknek akár kétszer magasabb lehet a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázata 50 éves koruk előtt, mint azoknál, akiknek testtömegindexe (BMI) a normális tartományban mozog.

Nobel-kitüntetett: a tudomány a jövőbe való befektetés

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem professzora, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje kedden annak a reményének adott hangot, hogy hazája a jövőben még többet áldoz a tudományos kutatásokra, mivel „a tudomány a jövőbe való befektetés”.

Rákkutató: egyre több az új daganatellenes gyógyszer

Történelmi léptékű fejlődésnek lehetünk a tanúi: míg korábban 10 év alatt 10-20 új daganatellenes gyógyszert fejlesztettek ki, az elmúlt öt évben 63 ilyen új készítmény került forgalomba, csak tavaly 14 új gyógyszer került forgalomba – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Modern immunterápia a rák ellen

A rákkutatás területén elért eredményeiért az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi Nobel-díjat.

Rákkutatásért ketten kapják az orvosi Nobel-díjat

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, James P. Allison és Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Megnyugodhat mindenki, nem káros a kávézás

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát – állapította meg két friss tanulmány, szerzőik szerint azonban a kávézással együtt járó életstílus is hatással lehet az eredményekre.

Lendületesen kutatott járványok, molekulák

Hogyan birkóztak meg a járványokkal, éhínségekkel, a családtagok elvesztésével a magyar családok a történelem során? Mi a kapcsolat a mozgássérülteket segítő mesterséges külső vázak, a távműtétek és az intelligens járművek között? Az ember természeténél fogva társas lény, de miből fakad ez az alapvető igény? Milyen új molekulák, reakciók, szemléletek jelentek meg a gyógyszertervezésben és a rákkutatásban? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA Lendület programjának idei huszonkét nyertese.
16 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.