2024. április 19., péntek, Emma napja

Címke: Osztrák-Magyar Monarchia

36 cikk 1/4 oldal

Éber álom a Monarchiáról

Ez a birodalom sok minden mellett – nyugodtan állíthatjuk – polgári létforma kerete is volt. Azé a polgári világé, amely a XIX. század során lett a történelem meghatározó aktora.

Ősi román földként tekintettek a románok a Tiszától keletre terjedő területre

Száz éve, 1918 december 1-én tartották meg a gyulafehérvári román nagygyűlést és fogadták el azt a határozatot, mely kimondta Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését. Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Erdély megszállását és máig tartó következményeit elemezte Raffay Ernő történész és Pászkán Zsolt, Románia szakértő.

Hátország a világháború végén

Közhely, de jól jellemzi a helyzetet, hogy az anyagháború elhatalmasodásával leszerelték a harangokat és rézkilincseket, hogy katonai célra beolvasszák.

Fel a szegycsontig

Száz éve, 1918. november 11-én véget ért az első világháború, s ami ezekben a napokban történt, az keservesen megalapozta XX. századi történelmünket.

Nem élte meg, amit megjósolt: Trianont

Tisza István mindenekelőtt magyar politikus volt, aki a nemzeti érdekek vállalását és keresztülvitelét tartotta fontosnak – mondta Szidiropulosz Archimédesz történész.

Száz éve gyilkolták meg Tisza Istvánt

Száz évvel ezelőtt ezekben a napokban esett szét az Osztrák-Magyar Monarchia, az őszirózsás forradalom elsöpörte a regnáló magyar kormányt és meggyilkolták Tisza István miniszterelnököt. A témában ifj. Bertényi Iván, az MTA történésze volt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége.

Száz éve ölték meg Tisza Istvánt

A gyilkosok pontos kiléte annak ellenére sem bizonyos, hogy az 1920-as években komoly nyomozás indult, majd egy katonai és egy polgári pert is lefolytattak az ügyben.

Felborulhat az autonóm Dél-Tirol békéje

Feszültséget keltett az észak-olaszországi Dél-Tirolban, hogy a bécsi kormány kettős állampolgárságot ajánlott fel a német nyelvű lakosságnak.

Újból pezseghet az élet Balassagyarmaton

Angoltanárként, gépbeállítóként, villanyszerelőként, nehézgépkezelőként, gyógypedagógusként, logopédusként vagy szakorvosként komoly jövőt ígér bárkinek a határszéli kisváros.

Egy vesztesnek előnyös béke

1918. május 7-én a központi hatalmak békét kötöttek Romániá­val, amely szűk két évvel korábban lépett hadba az antant oldalán.
36 cikk 1/4 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.