2023. február 2., csütörtök, Karolina, Aida napja

Címke: Örményország

79 cikk 1/8 oldal

Örményországi előrehozott választás: az ügyvezető kormányfő szövetsége nyert

Nikol Pasinján ügyvezető kormányfő Én lépésem elnevezésű pártszövetsége szerezte meg a szavazatok 70,43 százalékát a vasárnap Örményországban tartott előrehozott parlamenti választásokon; a korábban kormányzó Örményország Köztársasági Pártja a voksok 4,7 százalékával nem érte el a törvényhozásba kerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

Lemondott az örmény miniszterelnök

Nikol Pasinján azért mondott le, hogy felgyorsítsa az általa szorgalmazott előrehozott választásokhoz vezető folyamatot.

Felmentett tisztségéből hat minisztert az örmény elnök

Elemzők szerint a tárcavezetők azoknak a pártoknak a tagjai, amelyek előző nap támogatták azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek megnehezítik a Nikol Pasinján kormányfő által szorgalmazott előrehozott választások megtartását.

Újságíróból harcias ellenálló

Egyelőre megjósolhatatlan a kimenetele az örményországi válságnak, annyi azonban bizonyos, hogy az ellenzék vezéralakjává vált Pasinján nem adja fel a küzdelmet.

Nem választották meg kormányfővé Pasinjánt

Az örmény alkotmány szerint amennyiben az első szavazás az új miniszterelnök személyének kiválasztására kudarccal végződik, másodikat kell tartani egy héten belül.
79 cikk 1/8 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.