2024. június 19., szerda, Gyárfás napja

Címke: Nurszultan Nazarbajev

11 cikk 1/2 oldal

Gyökerek

Asztana a világtengerektől legmesszebb elhelyezkedő főváros, de a hatalmas eurázsiai kontinens közepén van.

Egy gömb az örökkévalóságnak

Látványos ünnepséggel zárták le Asztanában a világkiállítást, azt az eseménysorozatot, amely rengeteg tanulsággal járt magyar és kazah szemmel egyaránt.

Szűkítik a kazah államfő hatásköreit

A reform révén a parlamentnek lehetősége lesz létrehozni egy olyan kabinetet, amely több hatalmi jogosítvánnyal rendelkezik a gazdasági ügyek intézésében.

Felülről irányított rendszerváltás

Szinte észrevétlenül, felülről változtat rendszert Kazahsztán. Nurszultan Nazarbajev elnök szerint az országnak az ő irányítása nélkül is működnie kell.

A világ közepe az isten háta mögött

Asztana szinte teljes egészében mesterséges város, a felépítés ötlete és a megvalósítás mikéntje is Nurszultan Nazarbajev kazah elnök fejéből pattant ki. Az arany-márvány épületekkel gazdagon telezsúfolt kazah főváros, óriási távolságra minden jelentős hatalmi központtól, ideális helyszín a megegyezéshez.

Szíria nagy részén elhallgattak a fegyverek

Szíria nagy részén elhallgattak a fegyverek azóta, hogy pénteken nulla órától életbe lépett a konfliktusban ellentétes oldalon álló Oroszország és Törökország közvetítésével létrejött általános tűzszünet. Bár éjjel érkeztek jelentések néhány elszigetelt összecsapásról, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) egyelőre nem tud civil halálos áldozatokról.

Puccsra gyanakszik a kazah elnök

A nem tisztázott hátterű terrorakció kapcsán Nurszultan Nazarbajev kazah elnök közölte: vannak jelek, amelyek külföldi beavatkozásra utalnak.

A kazah államfő előre hozott választást írt ki

Feloszlatta szerdán a parlamentet, és előre hozott választásokat írt ki Nurszultan Nazarbajev kazah elnök, ami politikai elemzők szerint lehetővé teszi a veterán vezető számára hatalmának megerősítését, még mielőtt tetőzne a gazdasági válság miatti társadalmi elégedetlenség.
11 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.