2022. december 5., hétfő, Vilma napja

Címke: nemzetgyűlés

16 cikk 1/2 oldal

Párizs még csak ocsúdik a sokkból

A hét végi franciaországi zavargások után ellenzéki vezetők a nemzetgyűlés feloszlatását, illetve a francia energiapolitikáról való népszavazást követelték.

Megkezdődött az új bevándorlási törvénytervezet vitája a francia nemzetgyűlésben

Megkezdődött hétfő este a francia nemzetgyűlésben a "szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet" előíró törvénytervezet várhatóan heves vitája, amely Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártján belül is törésvonalakat okoz, miközben a baloldali ellenzék büntetőjellegűnek, a jobboldal pedig nem elég szigorúnak tartja.

Venezuelában az ellenzéki kormányzók mégis letették az esküt

A Venezuelában nemrég megválasztott öt ellenzéki kormányzóból négy letette hétfőn a hivatali esküt a teljhatalmú, kormánypárti alkotmányozó nemzetgyűlés vezetői előtt, kényszerűen kihátrálva korábbi elutasító álláspontjából.

Egy volt Zöld-párti politikus lett a francia nemzetgyűlés új elnöke

Emmanuel Macron francia államfő A Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártjának frakciója Francois de Rugy, volt Zöld-párti politikust, a nemzetgyűlés egyik korábbi alelnökét jelölte az új nemzetgyűlés elnöki székébe. A 43 éves tapasztalt képviselőt 353 szavazattal meg is választotta elnökének keddi alakuló ülésén az alsóház, ahol az elnöki párt abszolút többséggel rendelkezik.

A franciák legnagyobb öngólja

A parlamenti választások végeredményének tükrében egyértelművé vált, hogy Franciaország új elnöke és pártja abszolút többséget szerezve önálló életet élve lesz képes kormányozni.

Megállíthatatlan Emmanuel Macron

Újra igazolódott a papírforma Francia­országban: az államfő új pártja 32,2 százalékot szerzett a nemzetgyűlési választások első fordulójában.

Macron meggyőző többséget kaphat

A Köztársaság lendületben és centrista szövetségese várhatóan mintegy 400 mandátumával az elnök kényelmes többségre számíthat a francia nemzetgyűlésben.
16 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.