2024. május 26., vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Címke: NEB

13 cikk 1/2 oldal

Kommunista vezetők múltját fedi fel a lista

Kirajzolódik, hogy a pártfunkcionáriusok milyen utat jártak be, hogyan mozgatták őket, és a személyük, illetve pozíciójuk milyen kontinuitást jelentett a két egymást követő kommunista rezsim között.

Magyar-lengyel konferenciát rendeznek II. János Pál pápáról

II. János Pál pápává választásának 40. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek Magyarországon és Lengyelországban – mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A diktatúrák áldozataira emlékezünk

Az emlékezés időpontja ahhoz kötődik, hogy hetvenkilenc évvel ezelőtt kötött szövetséget egymással Hitler és Sztálin Közép- és Kelet-Európa felosztására.

Háború a parasztság ellen

A kommunisták igenis hatékonyan működtek, hiszen alig több mint egy évtized alatt egy egész társadalmi réteget számoltak fel: a magyar parasztságot.

Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után

Az eseményre az adja az alkalmat, hogy hatvan évvel ezelőtt, lett a kommunista állami erőszak áldozata Brenner János szombathelyi egyházmegyés pap és Gulyás Lajos református lelkész.

Feltárul a Kék füzet titka

A Nagy Imre-pert előkészítő, úgynevezett K részleg belügyeseinek nevét tartalmazó listát hoz nyilvánosságra a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Kutatható lesz a katonai titkosszolgálati múlt

A kommunista rendszer magyarországi tetteinek feltárása érdekében létrehozott bizottság közel tízezer oldal irat titkos minősítésének a törlésére tett javaslatot.
13 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.