2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja

Címke: nap

15 cikk 1/2 oldal

Ikrek a Merkúr körül

Távoli csillagok körül keringő bolygókat fedezünk fel, van olyan ember alkotta berendezés, ami lényegében elhagyta a Naprendszert, ugyanakkor eddig mindössze két műhold járt a Merkúr közelében.

Parker megérinti a Napot

Minden korábbi űrszondánál közelebb kerül a Naphoz az amerikai űrügynökség múlt vasárnap útnak indított berendezése a Parker Solar Probe.

Óriási örvény alakú hullámokat fedeztek fel a Napon

Óriási örvény alakú hullámokat fedeztek fel a Napon. A hullámok a Nap forgási irányával ellentétesen terjednek, élettartamuk több hónap - ismertette kutatási eredményeit a német Max Planck Naprendszer-kutató Intézet (MPS) és a göttingeni Georg August Egyetem tudósai vezette kutatócsoport a Nature Astronomy című szaklapban.

A hétvégén is sok lesz a napsütés

Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

Százmillió Celsius-fokot állítanak elő a földön

Valahogy úgy fog történni a földi fúzió, ahogy a Nap belsejében is – ott is hidrogénatommagok egyesülnek héliummá. Ez a reakció a Napban nagyon lassan termel energiát.
15 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.