2024. július 18., csütörtök, Frigyes napja

Címke: Mars

32 cikk 1/4 oldal

Először sikerült észlelni a szél hangját a Marson

„Nem várt örömben” volt részük az amerikai űrkutatóknak, mivel az Insight űrszondának, amely november 26-án landolt a Marson, először sikerült észlelnie a vörös bolygó felszínén fújó szelek hangját – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Homokot porszívózna az amerikai űrszonda

Az utóbbi két hétfő meglehetősen mozgalmas volt a NASA számára. Múlt hétfőn az InSight szonda szállt le a Marsra, most az OSIRIS-REx nevű eszköz közelített meg egy kisbolygót.

Néhány évtized múlva magyar fejlesztésű űrszonda is a Marsra juthat

Néhány évtized múlva magyar fejlesztésű űrszonda is eljuthat a Marsra, a fiatal mérnököknek pedig már most sem kell külföldre menniük, ha érdekes csillagászati kutatásokhoz akarnak csatlakozni – mondta az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Vakond a vörös bolygón

A Marsot érés magyar idő szerint hétfő este tökéletesen sikerült. Az amerikai–európai InSight szonda kiváló állapotban vészelte át a ritka marsi légkörben való zuhanást.

Hatalmas tó a jégsapka alatt

A Science-ben múlt héten megjelent tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy a jégsapka felszíne alatt másfél kilométeres mélységben folyékony víz lehet, és az okozza a különös jelenséget.
32 cikk 1/4 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.