2019. július 21., vasárnap, Dániel, Daniella napja

Címke: mandula

3 cikk 1/1 oldal

Mandulaverés

Birkás Balázs fővárosi életét elcserélte vidéki életformára, és a kétszáz lelkes Szentbékkállán talált otthonra. Jelenleg egy biogazdaságot vezet.

A mandula és a bor ünnepe

A virágzás elhúzódása miatt kiváló borok kóstolgatásával töltötték az időt az akali bor és a mandulavirág ünnepén a vendégek Balatonakaliban.

„Boldog szigetek bő rétjein”

„Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne, / Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein” – írta Janus Pannonius a dunántúli mandulafáról. Az elsőként – olykor már februárban – virágzó dunántúli mandulafák látványa lenyűgöző képet mutat Balatonakali környékén, ahol ünnepet is szentelnek ennek a jelenségnek. A man­­dulavirágzás ünnepén a helyiek végigjárják a balatonakali bor­út pincéit, közben megcsodálják a fehér és rózsaszín virágokat. Az asszonyok mandulás süteményeket sütnek a kiváló helyi fehérborokhoz. Nem véletlen, hogy a település polgármestere, Koncz Imre kezdeményezésére kísérlet kezdődött a faluban: másfél hektáros mandulaültetvényt avattak fel, később pedig 65 hektáron szeretnék termeszteni a gyümölcsöt.
3 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.