2023. december 2., szombat, Melinda, Vivienn napja

Címke: LIGO

7 cikk 1/1 oldal

Fekete lyukak tánca

Eddig összesen tíz feketelyuk-pár, illetve egy neutroncsillagpár összeolvadásának jelét észlelték, azaz már tizenegy gravitációs hullámot azonosítottak 2015 szeptembere óta.

Ötmilliárd évvel ezelőtt ütköző fekete lyukakat észleltek

Négy további gravitációshullám-forrást találtak a LIGO és VIRGO együttműködés legutolsó mérési adatainak értékelésekor, az egyik hullámforrás jelei ötmilliárd évvel ezelőtt indultak útnak, akkor, amikor a Nap is keletkezett – közölte az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont hétfőn az MTI-vel.

Új korba lépett a csillagászat

A hetvenes évektől kezdve egyre pontosabb műszereket építettek a kutatók, és a kétezres évekre üzembe állították a két LIGO obszervatóriumot.

Hárommilliárd fényévre történt

Harmadszor is gravitációs hullámokat észlelt a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) nevű eszköz. Ahogy az első két észlelés esetén, ezek a hullámok is akkor keletkeztek, amikor két fekete lyuk összeolvadásával egy nagyobb fekete lyuk jött létre.

Hullámlovasok

A héten jelentették be az utóbbi évek talán legfontosabb felfedezését: sikerült igazolni az általános relativitáselmélet által megjósolt gravitációs hullámok létezését.
7 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.