2024. február 25., vasárnap, Géza napja

Címke: Küküllővár

6 cikk 1/1 oldal

Tiltott kastélyok 3. – Küküllővári Hallerek

Az erdélyi főnemesség jóvátételi harcait feldolgozó filmsorozatunk újabb részében isten háta mögötti helyet látogatunk meg, amely még az avatottabb Erdély-járók térképén sem szerepel.

Tatáré vagy szenté a fej?

Küküllővár, a dél-erdélyi szórványfalu rejti a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb és legrégebbi templomát. A felújítás után, vasárnap szentelték fel.

Szent Kristóf-ábrázolás lehetett a küküllővári református templom „tatárfeje”

Egy új kutatás szerint Szent Kristóf-ábrázolás lehetett a dél-erdélyi Küküllővár (Cetatea de Balta) református temploma mindeddig tatárfejnek tekintett falfestménye. Az Árpád-kori falrészeket is őrző templomot a magyar állam támogatásával újították fel az elmúlt években, és a templom kuriózumának számító, tatárfejként ismert falképet a felújítás keretében elvégzett falkutatások során sikerült értelmezni.

Vörös kéjlak

A híres régi magyar borvidék, a Küküllő menti régió szívében álló várkastély a romániai rendszerváltás „forgatagában” román kézbe került.

Lék a koponyán

A XXI. századi erdélyi főnemesség megpróbáltatásait, restitúciós küzdelmeit bemutató sorozatunk újabb helyszíne Erdély egyik legelhagyatottabb vidéke.

Küküllővár, az előretolt hely őrség

Tapasztalt Erdély-járók, de még székelyföldi magyarok is sokszor úgy érzik: idegen bolygóra kerültek, amikor betévednek a szórványvilág egy-egy isten háta mögötti falujába.
6 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.