2019. április 26., péntek, Ervin napja

Címke: ksh

1258 cikk 1/126 oldal

KSH: 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2018-ban

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel együtt a tavalyi évben 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Visszafogottabb évkezdet

Ugyan még a tavalyi hivatalos lakáspiaci forgalom sem ismert, egyes becslések szerint nem bővült tovább az adásvételek száma, ráadásul az idei év sem indult túl erősen.

Szakértő: csökkennek a regionális különbségek a foglalkoztatásban

Az átlagosnál erőteljesebben bővült az észak-magyarországi régióban a foglalkoztatottság, ugyanakkor még mindig alacsony az országos átlaghoz képest – hívta fel a figyelmet Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a héten közzétett adatait elemezve.

Erőteljesebben nőtt az import novemberben

A vizsgált időszakban az átlagosnál nagyobb, 6,8 százalékos ütemben bővült az EU többi országába irányuló export, de gyengébben, 5,5 százalékkal gyarapodott az import.

KSH: az ipari termelői árak 5,5 százalékkal nőttek 2018-ban

Az ipari termelői árak tavaly decemberben 4,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a múlt év egészét tekintve 5,5 százalékkal nőttek, az előző évi 3,9 százalékos emelkedést követően – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termelői árak decemberi emelkedésének üteme tavaly április óta a legalacsonyabb volt.

Drágították az ingatlanokat az előre hozott vásárlások

Részben a jegybanki hitelszigorítások miatti előre hozott lakásvásárlások állnak a jelentősnek mondható, tavaly kora őszi áremelkedés hátterében. Úgy tűnik, kitart a drágulás, de elemzők szerint már nem lesz olyan mértékű, mint az előző években.

KSH: nőtt a foglalkoztatottak száma tavaly a negyedik negyedévben

A tavaly október-decemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 481 ezer volt, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 69,5 százalékra emelkedett – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Felzárkózott a belföldi turizmus

Bécs–Budapest–Prága–Pozsony–Varsó szállodáinak eredményei alapján a házak átlagos kihasználtságát tekintve Budapest az első helyen végzett.
1258 cikk 1/126 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.